Wat is manuele therapie?

De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht. Dit door het toepassen van specifieke passief, mobiliserende bewegingen.
Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af. Ook kan de beweging van de gewrichten verbeteren.
Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken.
De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.
De effecten zijn vaak direct merkbaar! De patiënt ervaart toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van pijn. 

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de manueel therapeut positief worden beïnvloed.

Hierbij kunt u denken aan pijn aan het hoofd en nek in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom. Of nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen. Ook lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen, kaak- en heupklachten
Tevens kunnen we bepaalde vormen van duizeligheid beïnvloeden.

Wilt u meer weten? Neem contact met ons op!